Maak van je comfortzone geen coma-zone
In het najaar van 2019 werd Catherine Ruys, loopbaancoach bij TWEG, geïnterviewd door Gino Stevens, journalist voor Story, die een dossier maakte over mensen die een loopbaanswitch doormaakten. Lees hieronder het interview.
Ver af of dichtbij?
Gino Stevens: Heel vaak blijkt dat de nieuwe wending in het professionele leven zich ver weg van de schijnwerpers en de persaandacht afspeelt. Dat zal zeker een welbepaalde reden hebben. Kan u gissen dewelke?
Catherine Ruys: Ik stel samen met u vast dat die ommeslag in veel situaties ver tot zeer veraf kan liggen van het huidige beroep. Een restauranthouder die timmerman wordt, een sportjournalist die oude kippenrassen begint te kweken, een topmanager die een gespecialiseerde traiteurszaak opstart, de reisagente die recruiter wordt. De reden is vaak het latent of manifest ongenoegen, het zich vervreemd voelen door het tekort aan echte betekenis van het huidige beroep, of het zich fundamenteel niet (meer) kunnen terugvinden in de waarden die met het huidige beroep verband houden.
Uit de comfortzone, wat betekent dat?
Gino Stevens: Hoe confronterend is het om uit je comfortzone te (moeten) treden?
Catherine Ruys: Zeker in het geval van een gedwongen of niet zelf gekozen situatie is dat voor veel mensen een harde dobber. Voor anderen dan weer betekent het verlaten van de comfortzone een opluchting; eindelijk af te zijn van verplichtingen, of niet meer te moeten bezig zijn met werk waar je wel goed in bent maar dat je eigenlijk niet graag doet. Het is belangrijk in het oog te houden dat je comfortzone geen coma-zone wordt. Hoe meer die comfortzone een professionele stand-still is en hoe minder voorbereid je bent op die volgende stap in je loopbaan, hoe meer confronterend het is om daaruit te (moeten) stappen. Nog al te vaak zie ik dat mensen binnen hun comfortzone te weinig gebruik maken van de voordelen die dat biedt. Vanuit de comfortzone kan je nochtans met een relatieve veiligheid jezelf beginnen uitdagen: het uitbouwen van een nieuw netwerk, ajour blijven met ontwikkelingen in of buiten je vakgebied, enzovoort. Maar daarvoor heb je natuurlijk een idee nodig, een loopbaanplan, een idee van wat voor jou een droomjob kan zijn. Hoe beter je daar zicht op hebt, hoe meer je zal ervaren dat de veiligheid van de comfortzone een relatieve veiligheid is en vaak eigenlijk een sub-optimale professionele toestand is.
Hoe kom je dan tot je droomjob?
Gino Stevens: Soms gooien mensen het op een bepaald moment in hun leven over een totaal andere boeg, ook op professioneel vlak, soms ook noodgedwongen door bvb ontslag of ernstige ziekte. Welke tips kan je die mensen geven? Je leest dan meestal succesverhalen over een geslaagde switch, maar ik vermoed dat er net zo veel negatieve verhalen zijn van mensen bij wie het (niet meteen) lukte. Hoe kom je tot je droomjob?
Catherine Ruys: Er zijn echt wel good practices om tot je droomjob te komen. En het belangrijkste is dat die goede praktijken in het bereik zijn van iedereen die zich een idee kan vormen van zijn of haar droomjob:
- Breng je droomjob tot leven, geeft er poten en oren aan, zoek naar mensen die je droomjob doen en verwoord je droomjob in jouw unieke pitch.
- Geloof erin dat datgene wat je wil, mogelijk is. If you can dream it, you can do it. Het vraagt moed om er zelf in te geloven. Gun jezelf dat en zoek medestanders en coöperanten: mensen die mee met jou dat doel willen bereiken. Luister ook naar de mensen die tips en feedback geven of ooit gegeven hebben.
- Zoek een manier die bij jou past om er te komen. Voor de enen zal dat een strak plan zijn in de vorm van een businessplan, voor de anderen is dat via learning by doing, voor nog anderen is dat het inspelen op omstandigheden en opportuniteiten die zich voordoen.
- Misschien is het wel een optie om je huidige job te formatteren in de richting van je droomjob? Meer dan je denkt staan werkgevers vandaag wel open voor jobcarving, jobcrafting of job engineering. Bij job engineering gaat men banen ontrafelen in onderdelen, waardoor er meer mogelijkheden ontstaan om slimmer met de taken en rollen in de organisatie om te gaan. Job crafting is er een onderdeel van en houdt in dat de medewerker zelf vorm geeft aan zijn werk en zo een betekenisvolle en motiverende job creëert. Door kleine wijzigingen aan te brengen in het werk of in de manier van werken laat de medewerker zijn job beter aansluiten bij zijn interesses, talenten en vaardigheden. Job carving tenslotte bestaat uit het losknippen van functies of taken om daarmee nieuwe functies te creëren voor anders- of lagergekwalificeerde werknemers die nu moeilijk kunnen toetreden tot de arbeidsmarkt.
Denk na over de voordelen die deze methodes kunnen betekenen voor je organisatie en open het gesprek hierover met je leidinggevende.
- Informeer je en hou voldoende mogelijkheden open. Vergelijk alle opties, schrijf ze niet te snel af.
- Geef je droomjob een second chance. Denk aan je kinderdroom, misschien kon je die toen niet realiseren maar besef dat het nooit te laat om je droom te realiseren. De bezwaren van toen hebben nu misschien een veel kleiner gewicht! Of misschien ben je nu veel beter gewapend tegen de ontgoochelingen of tegenslagen van vroeger?
- Vraag je regelmatig af: ben ik er al? Ben ik nog op de goede weg?
- Probeer je plannen in functie van je droomjob terug te brengen op 3 concrete volgende te nemen stappen. Zo breng je éénvoud en stel je jezelf haalbare doelen.
- Ga na wat je onderweg in je loopbaan verloren bent. Soms zijn we zo gewend geraakt aan het idee om met een talent niets te doen, dat we ervan uitgaan dat er effectief niks mee gedaan kan worden. Maar dat is misschien te snel geconcludeerd, of niet?
Wil je ervoor gaan?
Gino Sevens: Kan je mensen tenslotte enkele tips meegeven?
Catherine Ruys: We keken naar mensen die hun droomjob realiseerden en dit is wat ze gemeenschappelijk hebben: zes tips voor de grote sprong naar je droomjob.
- Het is niet absoluut noodzakelijk om een concreet uitgewerkt doel voor ogen te hebben, maar ze weten wel waar ze min of meer willen landen.
- Ze talmen niet, bijvoorbeeld door zich te verliezen in details, of door te aarzelen bij het nemen van beslissingen als ze toewerken naar hun specifieke jobdoelwit.
- Ze tonen veel inzet en werk hard. Maar het kost hen minder inspanning dan wanneer het niet hun droomjob is. Bijvoorbeeld vroeg opstaan, of vele uren werken. Hoe contradictorisch het ook soms lijkt, de gemakkelijkste weg is niet de weg waar je het meest comfort verwacht, maar wel de weg waar je écht voor wil gaan.
- Ze laten zich niet afremmen. Niet door hun eigen belemmerende gedachten. Niet door een ouder of partner die een andere kijk heeft op de zaken. Niet door hun tekort aan competenties, want die vormen net een uitdaging om te durven leren en te durven groeien. Niet door de procedures, want die zijn onderdelen van de weg die ze af te leggen hebben.
- Ze durven te investeren, bijvoorbeeld door eerst naar een job te gaan waarin ze minder verdienen maar waarin ze wel iets kunnen leren. Ze wachten niet tot de werkgever hen een opleiding aanbiedt maar neme, zelf initiatief om een gepaste cursus te gaan volgen. Ze laten zich begeleiden door professionele coaches. Ze weten dat investeren in zichzelf investeren is in een gouden ei!
- Ze zijn bereid om voordelen op te geven – een goed loon, werkzekerheid, opgebouwde pensioenrechten – in ruil voor het betere leven in de droomjob.
Catherine Ruys schreef samen met Wim Coppieters het boek ‘Job zoeken: check’. Daarin beschrijven ze het proces van het zoeken naar een job vanuit het perspectief van de werkzoekende. Het toewerken naar je droomjob is één van de hoofdstukken hierin, en niet toevallig is de titel van dit hoofdstuk ‘Durf’.
datum: 21 jan 2020