Loopbaanankers: wat is voor jou belangrijk op het werk?

Als je je afvraagt wat je wilt met je werk, kan het helpen om je loopbaanankers te bepalen. Loopbaanankers zijn de dingen die voor jou belangrijk zijn in je werk. Ze zijn gebaseerd op je talenten, waarden en motieven. Als je weet wat je loopbaanankers zijn, kun je beter keuzes maken over je loopbaan. Het is dus belangrijk hier tijdens de loopbaanbegeleiding bij stil te staan.

Wat zijn loopbaanankers?

Edgar Schein, een Amerikaanse psycholoog, ontwikkelde het model van de loopbaanankers in de jaren '70. Hij ontdekte dat mensen gedurende hun eerste jaren van werkervaring een zelfbeeld rond werk ontwikkelen. Dit zelfbeeld wordt gevormd door hun talenten, waarden en motieven.

Schein onderscheidt acht verschillende loopbaanankers die richting geven tijdens mensen hun loopbaan:

  • Technisch-functionele competentie: Je hebt een sterke interesse in een bepaald vakgebied en wilt je daarin steeds verder ontwikkelen.
  • Algemene managementcompetentie: Je hebt interesse in het nemen van verantwoordelijkheid en het besturen van mensen.
  • Autonomie/onafhankelijkheid: Je wilt je eigen baas zijn en je werk zelf inrichten.
  • Zekerheid/stabiliteit: Je wilt een baan met zekerheid en een stabiel inkomen.
  • Ondernemingsgerichte creativiteit: Je wilt iets creëren dat van jou is, bijvoorbeeld een eigen bedrijf.
  • Dienstverlening/toewijding aan een zaak: Je wilt iets betekenen voor anderen en een bijdrage leveren aan de maatschappij.
  • Zuivere uitdaging: Je wilt je altijd blijven ontwikkelen en nieuwe uitdagingen aangaan.

Hoe vind je jouw loopbaanankers?

Er zijn verschillende manieren om je loopbaanankers te bepalen. Je kunt een loopbaantest doen, maar je kunt ook zelf aan de slag gaan.

Als je zelf aan de slag wilt gaan, kun je de volgende vragen stellen:

  • Wat vind ik belangrijk in mijn werk?
  • Waar ben ik goed in?
  • Wat motiveert mij?

Je kunt ook nadenken over je werkervaring. Welke rollen heb je gehad? Wat vond je leuk aan die rollen? Wat vond je minder leuk?

Als je eenmaal een idee hebt van je loopbaanankers, kun je deze verder onderzoeken. Je kunt bijvoorbeeld praten met mensen die in dezelfde sector werken of die hetzelfde loopbaananker hebben.

Wat kun je met je loopbaanankers?

Als je weet wat je loopbaanankers zijn, kun je beter keuzes maken over je loopbaan. Je weet wat je belangrijk vindt en waar je goed in bent. Dit kan je helpen bij het vinden van een baan die bij je past.

Je loopbaanankers kunnen je ook helpen om je loopbaan te ontwikkelen. Als je weet wat je wilt, kun je daarop gericht stappen ondernemen.

Conclusie

Loopbaanankers zijn een waardevol hulpmiddel bij het maken van loopbaankeuzes. Als je weet wat je loopbaanankers zijn, kun je beter keuzes maken die bij je passen.

Download de Loopbaanankers Schein-test! Ontdek welke ankers jouw loopbaan sturen door onze Loopbaanankers Schein-test te downloaden. Vul hieronder je gegevens in en ontvang de test direct.

Bron: Loopbaanankers van Schein: hoe het model in de praktijk werkt (gitp.nl)