TWEG Loopbaanbegeleiding | Aandacht: sleutel tot motivatie

AANDACHT! AANDACHT! Hoewel marktkramers tegenwoordig onze aandacht niet meer trekken met hun roepstem, wordt de maatschappij toch alsmaar luider en aandacht schaarser. Digitalisering, tijdsgebrek, FOMO (Fear Of Missing Out) en werkdruk maken ons zeer getalenteerde multi-taskers, of dat denken we toch.

Wanneer je aan multitasking doet, doe je eigenlijk geen twee dingen tegelijk, maar laat je je aandacht razendsnel tussen 2 opdrachten springen. Wanneer je aandacht zo rondspringt is de sprong naar afleiding snel gemaakt en wordt onze aandachtspanne korter en korter. Deze korte aandachtspanne nemen we dan overal mee naartoe, naar de les, het werk, onze ontspanning en jammer genoeg ook onze relaties.

Relaties worden door de Corona al stevig op de proef gesteld, maar ook van op afstand is het belangrijk om verbinding te zoeken. Laat de mensen uit je omgeving weten dat je er bent, door te luisteren en hen je onverdeelde aandacht te geven.

Verbinden bij telewerk

Het TWEG-team is het levende bewijs dat aandacht geven verbindend werkt, tijdens onze intervisies wordt dit nog maar eens duidelijk. Aan het begin van elke intervisie laten wij elkaar toe om te landen en eerlijk, open en zo uitgebreid als de persoon zelf wil, te vertellen hoe het gaat. De drukke agenda maakt op dat moment plaats voor aandacht, nabijheid en de nodige dosis humor. Dit helpt om samen te groeien.

Ook in relatie met jezelf is aandacht van groot belang. Vraag jij jezelf af en toe eens heel eerlijk hoe het gaat? Geef de dingen die jij belangrijk vind je onverdeelde aandacht en laat je enthousiasme en motivatie ten opzichte van jezelf maar groeien!

Wat kan je doen om meer aandacht aan elkaar te geven?

  1. Stop met multi-tasken!
  2. Vertrek in een gesprek vanuit nieuwsgierigheid, wat houdt mijn gesprekspartner bezig? Wat vind hij belangrijk? Waar struikelt hij? En dit zonder een quick fix-oplossing te willen geven.
  3. Luister naar de hulpvraag en ga samen op zoek naar een oplossing op maat. Vaak is het te gemakkelijk om verloren te lopen in procedures en formulieren.
  4. Vertrek vanuit een menselijke aanpak in de plaats van een cijfer gedreven aanpak, daaruit stroomt vanzelf vertrouwen van en naar werknemers.
  5. Hou jezelf ook goed in de gaten, hoe voel ik mij tijdens dit gesprek? Doet dit onderwerp iets met mij? Heb ik voldoende energie om dit gesprek aandachtig te kunnen volgen en ga ook hierover in communicatie met je gesprekspartner. Aandacht komt van twee kanten!

Sluit je digitale marktkramers even af, haal eens diep adem en geef je aandacht de kans om te landen bij de dingen die voor jou belangrijk zijn. Neem de tijd om met de mensen rondom jou in aandachtige gesprekken te gaan en zo kunnen we werken naar aandacht in groei.

Wil je wat meer aandacht geven aan je loopbaan en wil je hier graag over in gesprek gaan? Het komt zeker jouw intrinsieke motivatie ten goede. Voel je een klik met een van onze coaches, neem dan zeker contact op, je bent meer dan welkom! We starten steeds met een gratis intake gesprek. Dit kan online of face-to-face plaatsvinden, ook dat bepaal jij zelf.