TWEG Loopbaanbegeleiding | Je moet niet ziek zijn om beter te worden.

De afgelopen jaren gaf ik veel lezingen aan huisartsen. Daaruit komt zeer duidelijk naar voor dat een groot deel van hun patiënten aanklopt met klachten die voortkomen uit chronische stress. Bij doorvragen blijkt de onderliggende problematiek heel vaak ‘welbevinden op het werk’. Mensen zijn hun functie ontgroeid, komen in een andere fase in hun leven met andere of meer rollen. Of ze zijn ooit per toeval terecht gekomen in een job, zonder daarbij stil te staan of die job en/of omgeving past bij hun persoonlijkheid en manier van zijn.

Als er op dat moment niet snel en kordaat ingegrepen wordt dan loopt het fout. En het loopt goed fout. Een burn-out epidemie teistert België. Of beter gezegd, de wereld. Want zelfs in het mooie Zweden worden ze hiermee geconfronteerd, zo blijkt uit eigen onderzoek dat ik deed tijdens mijn vakantie in dit land deze zomer.

Het ligt aan het VUCA tijdperk. Ofwel aan de werkomstandigheden. En ook de leidinggevende: die kan en moet het allemaal oplossen. De belangrijkste persoon in gans dit verhaal wordt vaak over het hoofd gezien …. En dat ben jijzelf.

Zelfleiderschap is de beste investering in je toekomst

Een van dé competenties van de toekomst is blijvend investeren in jezelf. Jezelf proactief in vraag durven stellen hoort hierbij.

Stilstaan bij onze loopbaan en waarom doen we wat we doen, is zeer zinvol. En het heeft veel meerwaarde dit in te zetten als het (nog) goed gaat, want dan kunnen we de zaken vanuit helder perspectief zien. Al te vaak komen mensen aankloppen als ze onder druk staan, ziek zijn geweest, ontslagen werden….

Wacht niet tot het fout loopt

Zo zie ik dat ook vaak bij coachingtrajecten in bedrijven. “Mevrouw X heeft nood aan een coachingtraject want dat loopt fout, ze kan dat niet goed, ze moet wat meer leren dit en dat.“

Het komt ook terug bij burn-out behandeling. Na een crash beseffen we ineens wie we zijn, of willen zijn. Het lijkt erop alsof we die pijn nodig hebben om te veranderen. Maar moeten we het nu echt zover laten komen? Op welke manier kan het anders? Durf jij zelf te kiezen ?

Enkel jij staat aan het roer van je loopbaan

Besef dat jij, enkel jij, aan het roer van jouw loopbaan staat. Jij kiest zelf. Dat is ook eigen aan loopbaancoaching: het is nooit een opgelegd traject (door jouw baas). Jij beslist zelf wanneer je nood hebt aan een extern klankbord. Jij bepaalt jouw specifieke loopbaanvraag en dus waarover je het wil hebben.

Hoe verloopt een traject loopbaancoaching?

Een traject verloopt via een aantal gesprekken in een traject op maat en ook de coach kies je zelf. Je zoomt in op jouw interesses, competenties, talenten, jobcriteria, drijfveren, …. Samen leg jij jouw unieke puzzel en maak je een actieplan op jouw maat. Dit biedt een concreet handvat dat jou helpt om optimaal tot jouw recht te komen op de arbeidsmarkt. Dit zet jou proactief in jouw kracht.

Durf jij te kiezen? Durf jij uit jouw comfortzone te komen? Durf jij in spiegel te kijken?

Neem contact op.