TWEG Loopbaanbegeleiding | Uit de comfortzone? Ja, graag!

Ja, doorbreek je comfortzone! Daar dacht ik aan toen ik vorige week het filmpje zag van de kleine Pandabeer Tian Bao.

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161105_02557137

Wat als… je bang bent?

Die kleine panda is zijn park ontgroeid, alsook het verfrommelde lakentje dat erin ligt en dat misschien door een attente verzorger bedoeld is als troost. De beelden laten ons de ijverige zoektocht zien van Tian naar de plek in het park waar de vloer toch wat minder ver lijkt, of daar waar de grond nét wat zachter oogt om op neer te vallen. Over het park klimmen lukt hem steeds beter.

Toch blijf je als toeschouwer bij elke poging ook wel de angst voelen. Stel dat aan de overkant toch niets te vinden is? Stel dat ik me pijn doe bij het vallen? Stel dat … ?

Angst voor verandering

De beelden deden me denken aan de uitspraken die ik vaak hoor in mijn praktijk als loopbaancoach. “Ik zal minder verdienen.” “Ik ga op woensdag niet meer thuis kunnen zijn voor de kinderen.” “Ach ja, het zal overal wel iets zijn zeker.”

Deze uitspraken zijn zo herkenbaar! Eenmaal we dreigen uit onze comfortzone te moeten stappen, worden we allemaal kleine Tian Bao’s!

Loopbaancoaching helpt je uit je comfortzone

Loopbaancoaching helpt je om je vragen, bezorgdheden en bezwaren tegenover verandering in kaart te brengen én om ze te situeren tegenover je professionele doelstellingen. De bedoeling ervan is vooral om angsten, twijfels en risico’s een juiste plaats te geven: niet te groot én niet te klein.

Waar nodig en nuttig ontwerpen we een plan B, zodat ook de onzekerheid een plaats krijgt in het totale plaatje. Resultaat: groeiende veerkracht, zoals Tian Bao ons toont bij het verlaten van zijn vertrouwde habitat.