TWEG Loopbaanbegeleiding | Waarom je waarden best matchen met die van je werkgever

Voel je “het” of voel je “het” niet?

Je gaat op gesprek voor de perfecte job want hij is jou op het lijf geschreven. Doorheen de gesprekken blijkt dat je alles in huis hebt voor de job. Je mag starten en dan … voel je “het” niet.

Of het bedrijf waar je zo graag voor werkt neemt een nieuwe richting. Je bent één van de gelukkigen waarvoor niets wijzigt. Toch kost dit je meer energie dan gebruikelijk. Of anders gezegd: “het” gaat jou niet.

Als de klik er niet is op het werk

Enthousiasme, motivatie, goesting, de “klik”, … Hoe je het ook benoemt, maakt niet uit. Je kan er niet altijd de vinger op leggen en het lijkt iets ongrijpbaar. Wat iedereen in deze situatie gemeen heeft, is dat er kostbare energie verloren gaat.

Een te groot verschil tussen het DNA of gewijzigde DNA van de organisatie en jouw waarden en normen kunnen hier een rol spelen. Het constant vechten tegen jouw normale “flow” vraagt veel verdoken energie. Het belang van een correcte alignering wordt dikwijls onderschat. Het leidt niet enkel tot ongenoegen van beide partijen, maar creëert een ongezonde situatie.

Hoe beter de match met de organisatie, hoe meer energie!

Ik schets het even met een positief verhaal uit mijn eigen ervaring. Als freelancer kom ik in veel verschillende organisaties. Het is onmogelijk om in elke organisatie voor 100% aan te sluiten op het DNA, maar zolang ze niet tegen mijn topwaarden ingaan is er voor mij geen probleem.

Eén van de bedrijven, waar ik momenteel op regelmatige basis aan de slag ben, staat echt zeer sterk gealigneerd op mijn kernwaarden. Dit zorgt er voor dat ik soms net dat tikkeltje meer kan. En dat ik zonder moeite kan doorgaan op een acceptabel tempo als het eens iets moeilijker is. Ik hoef niet na te denken over hoe ik de dingen ga aanpakken omdat ik weet dat de manier waarop ik de dingen doe gewoon past binnen de werkwijze en aanpak van de organisatie. Kortom: Geen tikkeltje anders, ik mag gewoon mezelf zijn. Hierdoor loopt alles vlotter en voelt het heel natuurlijk. Is dat niet fijn!

Makkelijker doorgaan, ook in moeilijke omstandigheden

De voorbije 14 dagen zat ik echter, door omstandigheden, echt niet goed in mijn vel en toch kon ik blijven doorgaan. Het heeft mij geen enkele moeite gekost om mijn opdracht constructief te blijven uitvoeren. Energie die ik in andere organisaties moet stoppen in het aanpassen van mijn acties kon ik nu zonder moeite positief kanaliseren en gewoon aan de slag blijven. Kortom: Geen tikkeltje meer, gewoon de gebruikelijke gang van zaken zonder energieverlies. Is dat niet fijn!

Sterker nog, als ik gewoon mezelf mag zijn en mijn acties gedragen worden door de organisatie, dan word ik zelf ook gedragen door de organisatie en kunnen we elkaar zonder energieverlies tot een hoger niveau tillen. Dan mag ik dicht bij mezelf blijven en stralen vanuit mijn “zijn” en dat geeft op zich weer … energie. Kortom: Geen tikkeltje minder, maar meer. Is dat niet fijn!

Loopbaanbegeleiding zet je waarden op scherp

Wil jij ook graag meer energie? Wil jij graag weten welke waarden voor jou van belang zijn in een tewerkstelling? Wil jij graag weten waar voor jou mogelijks het schoentje wringt en/of een mogelijke strategie bekijken hoe je ermee om kan gaan? Met de loopbaancoaches van TWEG kan je zeker aan de slag met deze vragen!