TWEG Loopbaanbegeleiding | Hoe artsen werk kunnen maken van veerkracht: 5 concrete tips

Als artsen word je dagelijks geconfronteerd met uitdagingen en stressvolle situaties. Het cultiveren van veerkracht is niet alleen gunstig voor je eigen welzijn, maar het heeft ook een positieve invloed op de zorg die je biedt aan je patiënten. In dit blogartikel delen we vijf concrete tips waarmee je als arts actief kan werken aan het versterken van jouw veerkracht.

Maak van zelfzorg een prioriteit

Het is gemakkelijk om in de valkuil te vallen van het constant zorgen voor anderen, terwijl je jezelf verwaarloost. Het is echter van cruciaal belang dat artsen zelfzorg als een prioriteit beschouwen. Neem de tijd om te ontspannen, te rusten en te herstellen. Zorg voor voldoende slaap, voeding en lichaamsbeweging. Identificeer activiteiten die jou energie geven en maak er tijd voor vrij, of het nu gaat om lezen, wandelen of tijd doorbrengen met vrienden/familie. Door goed voor jezelf te zorgen, versterk je jouw veerkracht en ben je beter in staat om voor anderen te zorgen.

Bouw een ondersteunend netwerk op

Het hebben van een ondersteunend netwerk is van onschatbare waarde bij het bevorderen van veerkracht. Zoek contact met collega's, vrienden en familie die je kunnen steunen en met wie je kunt praten over je ervaringen. Deel je successen, maar ook je zorgen en uitdagingen. Het delen van je gevoelens en gedachten kan een grote opluchting zijn en kan je helpen nieuwe perspectieven te krijgen. Bovendien kan het hebben van een ondersteunend netwerk je motiveren en inspireren tijdens moeilijke tijden.

Leer grenzen stellen en delegeren

Artsen hebben vaak de neiging om alles zelf te willen doen en moeite te hebben met het stellen van grenzen. Het is belangrijk om te leren erkennen wanneer je overweldigd raakt en hulp nodig hebt. Leer effectief te delegeren en vertrouw op jouw collega's en team. Door taken en verantwoordelijkheden te verdelen, creëer je ruimte voor jezelf en verminder je de kans op burn-out. Stel grenzen in jouw werkschema en leer dus "nee “ zeggen

Zoek naar betekenis en voldoening

Het cultiveren van veerkracht wordt versterkt wanneer je een diepe betekenis en voldoening vindt in jouw werk. Sta stil bij jouw persoonlijke waarden en de redenen waarom je arts bent geworden. Verbind je met de positieve aspecten van jouw beroep en herinner jezelf regelmatig aan de impact die je hebt op het leven van je patiënten. Dit kan je helpen om gemotiveerd te blijven en veerkracht op te bouwen, zelfs tijdens uitdagende momenten.

Ontwikkel stressmanagementtechnieken

Effectieve stressmanagementtechnieken zijn essentieel voor het bevorderen van veerkracht. Zoek naar technieken die voor jou werken, want stress management is een persoonlijk iets. De ene houdt van meditatie, ademhalingsoefeningen, de andere wordt daar doodzenuwachtig van. Deze technieken helpen om kouw geest te kalmeren, stress te verminderen en veerkracht op te bouwen. Experimenteer met verschillende benaderingen en ontdek wat het beste bij je past. Zorg ervoor dat je regelmatig tijd vrijmaakt om deze oefeningen in jouw dagelijkse routine op te nemen, zelfs als het maar een paar minuten per dag is.

Mocht je hierbij hulp kunnen gebruiken, we hebben coaches die ervaring hebben in het begeleiden van artsen. Neem gerust even vrijblijvend contact op.

Wij helpen uiteraard ook graag jouw patiënten op weg.

Blog geschreven door loopbaancoach Ann Lacres