TWEG Loopbaanbegeleiding | Wat kan je leren van kersen plukken?

Heb je ooit al eens kersen getrokken in een mooie grote kersenboom?

Ik hou er alvast van. Ik heb een prachtig exemplaar staan in de tuin. Bij mooi weer in juni geef ik mijn coachings zelfs onder die kersenboom.
Je kan van kersen plukken eigenlijk veel leren over jezelf en dat toepassen in je werk en in je leven.
Zin om eens virtueel mee te plukken?

Op een gegeven moment hangt die boom vol kersen. Dan is het pluktijd. Nu. De kersen wachten geen week op jou tot het jou en je agenda eens past, dan zijn ze rot.
Window of opportunity noemen ze dat. De kans nemen als ze zich aandient, anders ben je ze kwijt.

Durf jij ingaan op mogelijkheden die zich aandienen?

Vogels zijn ook gek op kersen. Voor je het weet zijn ze met alles weg. Dus je kan netten over je boom hangen, vogelverschrikkers plaatsen,… een machtsstrijd is het, want die vogels zijn ongelofelijk slim, flexibel en gedreven om die kersen voor je neus weg te pikken. Veel werk en inspanning dus, nooit klaar, frustrerend. Ik heb met de vogels een deal gemaakt: alles boven de 3.5 meter is voor hen, alles daaronder voor mij. Er is genoeg voor ons beiden. Soms moet je slim werken, loslaten en vertrouwen i.p.v. controleren en erg hard werken.

Als je zo op je ladder staat en aan het plukken bent, dan zie je steeds nog rijpere en nog donkerdere zoete kersen hangen zo een meter hoger ongeveer. Dus forceer je jezelf om ietsje hoger te klimmen op die ladder dan dat je eigenlijk gepland had… en voor je het weet sta je op de hoogste spurt van de ladder te balanceren, jezelf in balans te houden aan een tak… best spannend als er ineens een wind opsteekt.
En wat blijkt, die kersen die hoger hangen blijken even rijp als die lagere… maar omdat je naar omhoog kijkt lijken die gewoon rijper en donkerder door het tegenlicht.
Daar sta je dan, zo je best te doen, over je grenzen te gaan. Niets is wat het soms lijkt.

Verken je grenzen met een loopbaanbegeleiding

Dus mijn kersenboom geeft me elk jaar de boodschap dat er overvloed is, je moet er gewoon voor gaan op het juiste moment, niet tè hard je best doen, je grenzen respecteren en er vooral van genieten.

Wil je graag samen je grenzen ontdekken onder mijn kersenboom, maak dan snel een afspraak.

Blog geschreven door loopbaancoach Chris De Groote