TWEG Loopbaanbegeleiding | De eerste indruk telt!

Men vroeg aan 20 personeelsdirecteuren van grote bedrijven wat de belangrijkste kwalificaties van een sollicitant zijn. Wie denkt dat examencijfers, vakkennis of beroepservaring op nummer 1 staan, heeft het mis. Op de allereerste plaats staat een zelfverzekerd optreden. Dit geldt ook als we een nieuwe klant moeten overtuigen. Of zelf sollicitant zijn.

Je lichaamstaal bepaalt de eerste indruk

Veel mensen weten ergens wel hoe ze een goeie eerste indruk moeten maken, maar ze maken niet goed gebruik van die kennis. Door stress of gewoonte vervallen ze in bepaalde patronen. Het is nochtans zeer belangrijk om je lichaamstaalte verzorgen want in de eerste minuten vormen we onbewust en intuïtief een mening over de andere. Die onbewuste mening is zo bepalend, dat deze maar moeilijk te veranderen valt.

Tijdens een sollicitatiegesprek ziet de wereld er een beetje anders uit

Juist in die situatie waar mensen nerveus zijn, merken veel mensen niet wat hun lichaam doet of welke signalen ze uitzenden. Aandacht voor de eigen lichaamstaal kun je niet zomaar eventjes in- en uitschakelen. Wie er in zijn dagelijks leven geen aandacht voor heeft, heeft het moeilijker op belangrijke momenten.

Met introspective kunnen we negatieve gedachten, signalen herkennen en uitwisselen tegen positieve gedachten en lichaamstaal.

Hoe kan je in de eerste, beslissende ogenblikken overtuigen?

Let op oogcontact, glimlach, handdruk, stemgebruik, voorkomen en lichaamshouding.

“Wie niet kan glimlachen moet niet solliciteren.”

Net omdat die eerste vier seconden zo belangrijk zijn is een begroeting met zelfverzekerde handdruk, oogcontact, rechte houding en glimlach zo ontzettend belangrijk om vertrouwen op te wekken. Ervaren personeelsverantwoordelijken laten zich natuurlijk niet zo gemakkelijk misleiden. Ze vertrouwen er onbewust wel op dat mensen die contactproblemenhebben in het sollicitatiegesprek, dit later ook zullen hebben in contact met andere stakeholders.

Daarom moeten we eerst leren aandacht hebben voor onze eigen lichaamstaal, het oogcontact, de juiste handDRUK en die glimlach terwijl we werken aan ons zelfbeeld en positieve gedachten.

Fake it till you make it?

Onderzoek heeft uitgewezen dat je een onrustige geest kan kalmeren door een rustig lichaam. Wie rechtop zit, voelt zich zekerder. In plaats van negatieve gedachten kun je best in jezelf herhalen: glimlach – blik – houding – handen. Wees ook een OEN. Open, nieuwsgierig en eerlijk.

Als afsluiter geven we ook nog mee dat het belangrijk is om aandacht te besteden aan de buikademhaling en een rustige ademhaling. We kunnen stress letterlijk wegademen. Onthou dat een rustig lichaam dan ook weer kan zorgen voor een rustige mindset. De vicieuze cirkel is rond. Op naar een positief gesprek!

Mocht je hierbij hulp kunnen gebruiken, we hebben coaches die hierin gespecialiseerd zijn. Neem gerust even vrijblijvend contact op.