TWEG Loopbaanbegeleiding | Impact van digitalisering op solliciteren?

Het is moeilijk te voorspellen hoe de arbeidsmarkt er in de nabije toekomst zal uitzien. Wel al zeker is dat het gebruik van digitale middelen en kanalen een sterke opmars kent en dat zal een blijver zijn, zeker voor sommige onderdelen van het recruterings- en onboardingproces. De eerste kennismakingsgesprekken verliepen vaak al per telefoon. Wel worden hierbij nu steeds meer andere communicatiemiddelen ingezet en vraagt men calls te doen via Skype, Skype for business, Webex, Teams, Zoom of andere programma’s.

3 concrete tips hierbij zijn

  • Indien dit mogelijk is, zoek een rustige plaats in je huis die je geschikt is om te solliciteren. Het is belangrijk om deze werkplaats te kunnen betreden en te verlaten en zo in een mindset van werk te komen. Als dit niet mogelijk is kan je steeds een bordje aan de deur hangen ‘even niet storen’, zo kunnen je huisgenoten steeds met jou rekening houden.
  • Bereid je voor op digitaal solliciteren: get digitalized! Krijg je een invite met een link en een “how to” procedure? Probeer deze link vooraf al eens te openen of naar het programma zelf te gaan en een handleiding door te nemen. Zoek uit wat dit programma allemaal kan. Bijvoorbeeld hoe kan je een document delen op scherm? Hoe je achtergrond er professioneel kan uitzien? Voorbereiding is meer dan het halve werk!
  • Besef dat beeldtaal heel belangrijk is bij digitale contacten. Herwerk je CV naar een presentatie, en zorg dat je enkele sprekende beelden invoegt.

Kan je ondersteuning gebruiken hierbij

Loopbaanbegeleiding met gebruik van VDAB Loopbaancheques is hiervoor een interessante formule. Neem gewoon even vrijblijvend contact op. We leggen het je graag verder uit.